2 Şubat 2009 Pazartesi

Voleybol

VOLEYBOL
Dünya’daki Gelişimi:
1892'de ABD'de Dr James Naismith şeftali sepetlerini inceledi ve basketbolu icat etti. Arkadaşı William Morgan, bu oyunu inceledi ve dört sene sonra kendi oyununu icat etti. Bir asır sonra voleybol basketbol ile birlikte Olimpiyat Oyunlarının en hızlı en sevilen oyunlarından biri haline geldi.
İlk oynanmaya başlandığı günden beri değişime açık bir oyun olan voleybolda, Set ve blok ilk kez 1916 yılında uygulanmaya başlandı Aslında Morgan oyuna "mintonette" adını vermişti ama komşusu bir profesör oyunu inceledi; topa vole şeklinde vuruşlar yapıldığını gözlemledi ve oyuna "voleybol" adını verdi. İcadından itibaren değişime açık bir spor oldu voleybol. 1900'de özel tasarlanmış bir topla oynanmaya başladı. Set ve blok 1916'da Filipinler'de ortaya çıktı. Altı kişilik takımlar 1918'de standart hale geldi. ABD'li askerler bu sporu 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya götürdüler. 1947'de Uluslararası Voleybol Federasyonu kuruldu. 1949'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi voleybolu oyunlar arasına aldı. Aynı sene ilk erkekler dünya şampiyonası düzenlenirken üç sene sonrasında bayanlar şampiyonası düzenlendi. Her iki şampiyonayı da SSCB kazandı ve bu üstünlüğünü 80'li yıllara kadar sürdürdü. 1964'te Japonya karşılarına bir rakip olarak çıktıysa da SSCB'nin üstünlüğü uzun süre devam etti. 1984'te Los Angeles'ta ABD erkeklerde şampiyon olana kadar süren üstünlük bu tarihten sonra Batı'ya geçti.
Türkiye'deki Gelişimi:
Türkiye'ye Voleybol 1919'da I. Dünya Savaşı sonrasında Amerikalılar tarafından getirilmiştir. 1919 - 1925 yılları arasında İstanbul'da Y.M.C.A (Genç Hıristiyanlar Derneği) müdürlüğü yapan Dr. Deaver, bu derneğin Çarşıkapı'daki spor salonunda voleybol çalışmalarına başlayarak ilk defa İstanbul'da kurduğu voleybol takımıyla başlattığı voleybol turnuvasıyla İstanbul'luların dikkati çekmiş, turnuvaların hazırlanmasında büyük katkıları olmuştur. I. Dünya Savaşı sonunda Türkiye'ye gelen voleybolun gelişmesinde en büyük pay sahiplerinden biri de Silahlı Kuvvetler'dir. Aynı dönemlerde "Erkek Öğretmen Okulu’nun Beden Eğitim Öğretmeni olan Selim Sırrı Tarcan oynanan bu sporla ilgilenmiş ve öğrencilerine bu sporu öğretmiştir. 1920 - 1924 yılları arasında Selim Sırrı Tarcan'ın yetiştirdiği öğretmenler voleybolu görev aldıkları yerlere götürmüşler ve yayılmasına yardımcı olmuşlardır.1922 yıllarında İstanbul'daki Kabataş, Galatasaray, Vefa ve diğer liselerde oynanmaya başlamıştır. 1928 ile 1944 yılları arasında bugünkü Teknik Üniversite'nin simgesi olmuştur. 1944 yılından sonra basketbol voleybolun yerini almıştır. 1958 yılında Voleybol Federasyonu kurulmuş ve voleybol tekrar sevilen bir spor haline gelmiştir. 1928 yılından beri İstanbul Voleybol Turnuvası yapılmaktadır. 1949 yılından sonra voleybol şampiyonası düzenlenmeye başlanmıştır. İlk resmi milli maç 1953 yılında Yugoslavya ile oynanmıştır. Özel yurt içi turnuvaların yanında voleybol takımımız yurt dışında düzenlenen Bahar Kupası, Balkan Voleybol Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası'na da katılmaktadır

Hiç yorum yok:

Mimar sinan kolejinin en iyi öğretmeni??

En sevdiğiniz film türü??

En sevdiğiniz müzik türü??

En sevdiğiniz ders nedir?